2013. december 6., péntek

Csúcshatás - Limitless

Igazán jól sikerült alkotás mely a mai világnak fricskát mutat egy kellemes thriller köntösben. Ki mit tenne meg anyagi gyarapodása érdekében? Tudjuk, hogy nem könnyű és azt is, hogy csak hosszú kitartó (spártai) életforma következtében lehet elérni a földi Kánaánt.
Ha kimondjuk, ha nem így van, egyszerű embereknek akiket épp nem a rokoni protekció gyömöszölt be valami jól kereső állásba ahol természetesen nem kell okosnak lenni…
A film hasonló kérdésekre ad alternatív választ, ami sokaknak szimpatikus lenne, és egyáltalán nem biztos hogy elzárkóznának a bemutatott dologtól.


Történetünk főhőse is aki könyvírással próbál meg pénzt keresni. Igazi munkáról nem esik szó, és életszakaszának pont alkotói válságával kezd a sztori. S bár nem utalnak rá, hogy valaha is írt volna nagyobb művet, ő mégis ezt szeretné.
Egyik nap találkozik régi ismerősével aki drogkereskedő volt, és felajánl neki egy darab „intelligens gyógyszert”. Csak úgy ajándékként próbának, és megjegyzi, hogy ha érdekli több is van onnan ahonnan ez jött, de ez még titkos felfedezés, segítségével kihasználható a teljes agykapacitás, amivel kihozhatja önmagából a legjobbat.
Igen ám, de ez a rendkívüli képesség magára vonta mások tekintetét is, hamarosan képbe jön pár ellenlábas is, és a léte lesz a tét.

A film vége számomra túlságosan gyors volt kissé elkapkodottnak éreztem, más szempontból teljesen rendben van. Tetszik az ötlet és a kivitelezés.
Természetesen az erkölcsi mondanivaló is. Abban nem vagyok biztos, hogy nem vállalnám be még a bemutatott rizikó ellenére sem.
Meg aztán van egy-két emberke akiknek a való életben sem ártana egy kis fejlesztés, de a filmben majd akad ellenpélda is, van akinek sosem szabadna a kezébe kerülnie egy ilyen kis bogyónak.
Természetesen akad egy –két kiszámítható jelenet és kis odafigyeléssel a vég is kikövetkeztethető, de a jobb filmek listáját gyarapítja.

2 megjegyzés:

  1. ezt is láttam :-))))
    úgy veszem észre, van némi hasonlóság az ízlésünkben :-))))
    ezt a filmet úgy néztem meg, hogy gyorsan végigtekerem, aztán kidobom, de teljesen lekötött. nem is dobtam ki :-)
    a borotvaélent láttad?

    VálaszTörlés
  2. Igen, láttam a borotvaélen című filmet. Elég kellemes. A minap néztem meg a Szavak című filmet, ott viszont a vége zavart a filmnek, sajnos nem az az első amivel így járok.:)

    VálaszTörlés